Ga naar de inhoud

Memorium van Pieter

Foto's en Films > 2021
In memoriam
Pieter Tjoelker
1951-2021
Op 14 januari 2021 is te midden van zijn 5 kinderen mede oprichter en oudkoorlid Pieter Tjoelker van “de Piipegaeltsje Sjongers” op 69 jarige leeftijd overleden.
Het shantykoor heeft vanaf de oprichting in 1994 tot nu toe gerepeteerd in de serre bij Pieter aan de Houtigehaechsterwei in Rottevalle.
Pieter zelf heeft ruim 15 jaar geleden besloten te stoppen met zingen in het koor, wel bleef hij het koor volgen en hield contact.
Zijn prachtige basstem bleven ze missen bij de Piipegaeltsje Sjongers.
In 1993 organiseerde Pieter samen met Jan Bron en Joke van der Zwaag de eerste Rottefalster Sjong & Muzykjûn, een open podium voor bekend en onbekend talent.
Dit werd een succes en kreeg een vervolg. Om met een ludiek optreden te komen werden een aantal heren uit Rottevalle e.o gevraagd om tijdens deze 2de Rottfalster Sjong & Muzykjûn shanty’s en zeemansliederen te zingen. Daar werd gretig gehoor aan gegeven en er werd druk gerepeteerd. Pieter, een trekharmonicaspeler in hart en nieren begeleide het koor samen met Gjalt de Jong. Er werd gerepeteerd in de serre naast de antiekzaak “ ’t Pipegaeltsje” van Pieter en Joke.
Om het optreden van dit gelegenheidskoor een naam te geven werd er gekozen voor de Piipegaeltsje Sjongers, de dubbele ii vanwege het toen nog niet perfect zingen.
Dit optreden kreeg een vervolg en nog altijd is het shantykoor een graag gezien koor bij optredens en festivals. Zoals het overal gaat kwamen er wisselingen van leden en muzikanten. Pieter zong liever dan dat hij het koor begeleide en Wietske kwam hem vervangen als muzikante. Pieter miste tijdens zijn koorperiode bijna geen oefenavond, maar kon vanwege zijn antiekzaak niet mee altijd mee naar alle optredens.
Het afscheid van Pieter vond in besloten kring (ivm corona maatregelen) plaats op 21 januari en tijdens het afscheid in de Doopsgezinde kerk in Rottevalle sprak Gjalt de Jong naast de dochters van Pieter mooie woorden. Gjalt zijn leven kreeg een bijzonder en muzikale draai toen hij met Pieter in gesprek kwam over het trekharmonicaspelen. Samen vormde ze naast het koor een duo en gingen geregeld op pad met hun muziek en liedjes. Ook hebben ze samen een aantal jaren een skûtsje gehad, waarop het shantykoor af en toe mee voer en waarop het koor net voor de kerstdagen een sfeervol buiten kerstconcert ten gehore gaf. Op de eerste Cd van de Piipegaeltsje Sjongers zingt Pieter “ Fiddlers Green” (vertaling in het Fries van Hylke Tromp). Dit lied werd naast een aantal andere mooie liedjes gedraaid tijdens het afscheid in het kerkje. Tijdens het uitdragen stonden de koorleden van de Piipegaeltsje Sjongers buiten en speelden de muzikanten de Farewell shanty. Een waardevol eerbetoon. Pieter zijn laatste reis was met een koets, zo werd hij naar zijn laatste rustplaats gebracht. Langs de route stonden vele vrienden, familie en bekenden om afscheid te nemen.

Een laatste groet.
Wie kan zeilen zonder wind, roeien zonder spanen?
Afscheid nemen van een vrind, zonder verdriet en tranen?
Ik kan zeilen zonder wind, roeien zonder spanen,
Maar afscheid nemen kan ik niet, zonder verdriet en tranen.

Wa kin sile sûnder wyn, roeie sûnder riemen,
Ôfskie nimme fan in freon, sûnder in trien te litten?
Ik kin sile sûnder wyn, roeie sûnder riemen.
Mar ôfskie nimme kin ik net, sûnder in trien te litten.
Terug naar de inhoud